Hvad mener SDG Invest om uroen på aktiemarkederne?

Vi oplever i øjeblikket store kursfald og historisk høj volatilitet på de globale aktiemarkeder. Oven i hele situationen om udbruddet af COVID-19, der har medført kursfald over de seneste uger, er der i løbet af weekenden blusset en oliepriskrig op, som har skabt yderligere uro. Det betyder, at ugen er begyndt med nye kursfald. Læs her hvad SDG Invest mener om situationen.

I weekenden kollapsede forhandlingerne mellem verdens største olieeksporterende lande (OPEC) og Rusland, hvilket fik olieprisen til at styrtdykke mandag d. 09.03.20. Uenigheden mellem OPEC og Rusland kombineret med COVID-19 har forstærket investorernes frygt, og ugen begyndte derfor med nye kursfald.

Gårsdagens voldsomme kursudsving medførte, at al handel med SDG Invest beviser blev suspenderet, da det ikke var muligt at prissætte foreningens beviser korrekt i løbet af hele dagen. Afkastet i dag (10.03.20) afspejler dermed de seneste 2 dages kursudvikling.

Hvad mener SDG Invest om situationen?

Men selvom aktiemarkederne rasler ned om ørerne på en, og nyhedsflowet er massivt og negativt, er det nødvendigt, at man som investor forsøger at bevare roen. Aktiemarkederne er i øjeblikket prisfastsat på baggrund af frygt og ikke på baggrund af, hvordan de enkelte selskaber klarer sig.

I skrivende stund er verdensindekset (MSCI World) i minus med 16,15 % ÅTD. Der er dog stor forskel på aktiemarkedernes fald i forskellige dele af verden, hvor det tyske DAX indeks er faldet med over 20 % ÅTD.

Aktiemarkedernes fald kommer ovenpå et år, hvor de har oplevet store stigninger på knap 30 %. Set over en længere periode har man som investor dermed stadig fået rigtig fine afkast. De fine afkast kom på baggrund af velkørende økonomier og selskaber. Men de gode nyheder går helt i glemmebogen til fordel for negative nyheder om virusudbrud, oliepriskrig og frygten for, at dette kan eskalere til en reel økonomisk recession. Derfor kan tilbagefaldene også vare ved i noget tid endnu.

Centralbankerne er i gang med at indføre nye vækststimulerende tiltag for at reducere sandsynligheden og frygten for recession. Senest har den amerikanske centralbank Fed iværksat en rentenedsættelse på 0,5 %. Desuden antages det, at flere hjælpepakker er på vej. Den europæiske centralbank ECB og den amerikanske Fed forventes bl.a. at sænke renten yderligere og indføre obligationsopkøbsprogrammer for at holde hånden under de ramte økonomier.

Hvad skal du gøre som investor?

I en tid som denne er det vigtigt at forsøge at bevare roen og indtage det lange sigte med sine investeringer. Et voldsomt faldende marked er ikke en god anledning til at sælge ud som langsigtet investor.

Aktiemarkederne skal nok komme tilbage. Dette sker når alle inddæmningstiltagene har effekt, når der er kommet en vaccine og når samfundet igen kommer i omdrejninger. Her vil den generelle forbrugslyst genopstå, og selskaberne vil langsomt men sikkert vende tilbage til fuld drift. På dette tidspunkt vil det også være attraktivt for investorerne at vende tilbage i aktiemarkedet. Der findes stadig ikke et bedre alternativ til aktier, der kan give et godt langsigtet afkast.

I vores skriv Aktiemarkederne ramt af sygdom fra den 4. marts 2020 understregede vi, at man ikke skal sælge sine aktier nu. Dette holder vi fast i. Som investor skal man bruge de frie midler, man har til rådighed til at afdække det kortsigtede likviditetsbehov.

Hvis du har spørgsmål til ovenstående eller er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig til situationen, så står vi altid til parat til at hjælpe dig med at besvare dine spørgsmål.

Vi vil så gerne fortælle mere

Hvis du vil høre mere om SDG Invest bæredygtige investeringer på de globale markeder, kan du udfylde formularen her, og så kontakter vi dig.

Disclaimer: Dette materiale er udarbejdet af SDG Invest, og skal af læseren ikke ses som en opfordring eller anbefaling til at købe eller sælge de omtalte værdipapirer. Oplysningerne må ikke opfattes som anbefalinger eller rådgivning, og SDG Invest kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af læserens dispositioner på baggrund af de oplysninger, der fremgår af materialet. SDG Invest vil bestræbe sig på, at oplysningerne i materialet er korrekte, men kan ikke garantere dette, og SDG Invest påtager sig intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Læseren skal være opmærksom på, at investeringer kan være forbundet med risiko for tab, og at de historiske afkast ikke er en garanti for, at dette afkast og kursudvikling kan realiseres i fremtiden. For yderligere information kan du altid kontakte en af vores rådgivere på info@sdginvest.dk.

Vi vil så gerne høre fra dig

Har du spørgsmål til SDG Invests investeringer, ris eller ros, så hører vi altid gerne fra dig. Kontakt os endelig for at høre nærmere om vores investeringsunivers, eller hvis du har andet på hjerte.

Formular på nyheder