Udfordringen ved global ustabilitet
I det sidste årti har verden oplevet en bekymrende stigning i interne og internationale konflikter, politisk ustabilitet og voldelige konfrontationer. Væbnede konflikter er brudt ud i Europa, militærkuppers rystelser har påvirket Myanmar og flere vestafrikanske stater, og voldelige kriminelle organisationer har vundet indflydelse i hele Latinamerika. Samtidig har Mellemøsten oplevet en dramatisk eskalering af fjendtligheder. Ifølge Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) er der i 2024 registreret over 120 væbnede konflikter globalt, involverende mere end 60 stater og 120 ikke-statslige væbnede grupper.
Denne voksende ustabilitet understreger en barsk realitet: den globale økonomi er dybt forbundet med konfliktzoner. Metaller og mineraler, der er afgørende for energiovergangen, vigtige forbrugsvarer som sukker, kakao, kaffe og bomuld samt sociale medier og rejseplatforme, er i stigende grad knyttet til regioner præget af vold. Virksomheder, investorer og forbrugere finder sig ofte utilsigtet forbundet med – og til tider medansvarlige for at opretholde – disse konflikter.
Virksomheders og investorers rolle i CAHRAs
Konfliktberørte og højrisko-områder (CAHRAs) udgør et komplekst dilemma for virksomheder og investorer. På den ene side kan det at forlade disse regioner forværre økonomisk afsavn og social ustabilitet, hvilket potentielt kan forværre konflikter. På den anden side kræver meningsfuldt engagement en forpligtelse til styrket due diligence på menneskerettigheder (hHRDD) for at mindske risici og bidrage til fredsopbygning.
Ansvarlige virksomheder og investorer, der opererer i CAHRAs, er unikt positioneret til at drive positiv forandring. Ved at implementere robuste hHRDD-tiltag kan de sikre, at deres operationer ikke utilsigtet finansierer eller opretholder væbnede grupper eller menneskerettighedskrænkelser ved nøje at analysere og tilpasse deres værdikæde og lokale relationer. De kan understøtte lokale økonomier ved at skabe arbejdspladser, fremme bæredygtige erhvervsaktiviteter og bidrage til opbygningen af infrastruktur, der kan danne grundlag for langsigtet fred og udvikling. Endelig kan de fremme gennemsigtighed i forsyningskæden og indføre industristandarder for etisk forretningspraksis, der kan tjene som eksempel for andre aktører.
FN’s vejledende principper og proportionale tiltag
FN’s vejledende principper for erhvervsliv og menneskerettigheder (UNGP) forpligter virksomheder til at tage ansvar for at respektere menneskerettigheder gennem en proces med due diligence på menneskerettigheder (HRDD). For virksomheder, der opererer i CAHRAs, indebærer principperne om proportionalitet, at jo højere risikoen for alvorlige menneskerettighedskrænkelser er, desto mere ”enhanced” skal processerne være for at forebygge eller afbøde disse risici. Dette kræver et konfliktfølsomt tilgang, der inkluderer:
- Konfliktanalyse: En dybdegående forståelse af konfliktsituationen (herunder drivkræfter og dynamikker, voldstriggere, lokale, nationale og regionale dynamikker).
- Interessentanalyse: En dybdegående forståelse af aktørerne i konflikten (herunder deres motivationer, indflydelse og roller).
- Virksomhedsinteraktionsanalyse: En analyse af, hvordan virksomheden, gennem sine operationer, produkter, tjenester og/eller relationer, er udsat for risici eller kan påvirke konflikten.
En sådan tilgang skal suppleres med en analyse af virksomhedens interaktion med og respekt for international humanitær lov (IHL), som gælder i væbnede konflikter.
Værdien af en solid hHRDD-proces
En solid hHRDD giver en dyb forståelse af konteksten, virksomhedens forbindelser til denne kontekst og klarhed over vejen frem. En sådan kontekstuel viden gør det muligt for virksomheder at navigere ekstremt delikate og følsomme situationer og håndtere deres relationer til forskellige interessenter.
En solid hHRDD-proces bringer mere til virksomheder end blot at håndtere deres påvirkninger på konfliktens dynamikker og menneskerettigheder – selvom dette er afgørende. Den styrker deres viden om forretningsmiljøets betingelser og hjælper med at konsolidere deres operationer og position i denne kontekst gennem en klar forståelse af interesser, risici og aktører. Klog ledelse bør se hHRDD som et værdifuldt værktøj, især i konfliktramte miljøer, hvor processen handler om at tage vare på både mennesker og kontekster.
De forskellige trin i hHRDD-processen hjælper med at omsætte dette princip til virkelighed: processen samler relevante oplysninger og opbygger en dyb forståelse af driftsmiljøet, hovedinteressenter og potentielle negative påvirkninger på både menneskerettigheder og konflikten.
Risici og konsekvenser for virksomheder
Virksomheder, der ikke opfylder deres ansvar i konfliktramte områder, risikerer at blive udsat for operationelle, juridiske, omdømmemæssige og økonomiske konsekvenser. Disse kan inkludere tab af social og juridisk licens til at operere, sikkerhedsrisici, forsikrings- og kapitalproblemer, markedsadgangsudfordringer og retssager. Et solidt hHRDD-system er afgørende for at identificere og navigere disse risici.
Vejen frem
Virksomheder og investorer står i en nøgleposition i forhold til konfliktområder. Hvis ansvarlige aktører forlader konfliktramte og højrisko-områder (CAHRAs), kan det have katastrofale konsekvenser for international fred og sikkerhed. Samtidig kan virksomheder, der konsekvent og meningsfuldt implementerer styrket menneskerettigheds due diligence (hHRDD), spille en afgørende rolle i at reducere vold og væbnet konflikt. Ved at gøre dette kan de både beskytte deres egen forretning og bidrage positivt til stabilitet og bæredygtig udvikling.
I en verden præget af voksende globale risici er det vigtigere end nogensinde at handle etisk og bæredygtigt. Virksomheder og investorer, der vælger at handle ansvarligt i CAHRAs, kan bidrage til at reducere konflikter og skabe grundlaget for bæredygtig udvikling. Spørgsmålet er ikke længere, om man skal engagere sig i CAHRAs, men hvordan man gør det på en måde, der fremmer modstandskraft og fred.
Vi vil så gerne fortælle mere
Hvis du vil høre mere om SDG Invest bæredygtige investeringer på de globale markeder, kan du udfylde formularen her, og så kontakter vi dig.
Disclaimer: Dette materiale er udarbejdet af SDG Invest, og skal af læseren ikke ses som en opfordring eller anbefaling til at købe eller sælge de omtalte værdipapirer. Oplysningerne må ikke opfattes som anbefalinger eller rådgivning, og SDG Invest kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af læserens dispositioner på baggrund af de oplysninger, der fremgår af materialet. SDG Invest vil bestræbe sig på, at oplysningerne i materialet er korrekte, men kan ikke garantere dette, og SDG Invest påtager sig intet ansvar for fejl eller udeladelser.
Læseren skal være opmærksom på, at investeringer kan være forbundet med risiko for tab, og at de historiske afkast ikke er en garanti for, at dette afkast og kursudvikling kan realiseres i fremtiden. For yderligere information kan du altid kontakte en af vores rådgivere på info@sdginvest.dk.
Vi vil så gerne høre fra dig
Har du spørgsmål til SDG Invests investeringer, ris eller ros, så hører vi altid gerne fra dig. Kontakt os endelig for at høre nærmere om vores investeringsunivers, eller hvis du har andet på hjerte.