På trods af stigende globale udfordringer – der til tider fik 2024 til at ligne en sand gyserhistorie – endte året med at blive særdeles gunstigt for aktieinvestorer. Aktiemarkederne stormede frem, drevet af stabil global vækst og faldende styringsrenter. Dog var der store regionale forskelle i både den økonomiske udvikling og på aktiemarkederne. Samtidig betød valget af Trump, at der for alvor blev flyttet rundt på milliarder af dollars: Nogle sektorer fik et decideret boost, mens mørke skyer trak ind over andre.

Årets highlights

  • Teknologi: Teknologisektoren oplevede betydelig vækst, drevet af stigende efterspørgsel efter cloud-løsninger, kunstig intelligens (AI) og avancerede netværksløsninger.

  • Industrielle sektor udmærkede sig ved at drage fordel af en global genopretning i forsyningskæderne samt øgede investeringer i infrastrukturprojekter. Disse forhold har skabt en højere efterspørgsel på industrielle produkter og tjenester.

  • Finansielle tjenester: Finanssektoren udviste stærk performance, særligt inden for kapitalforvaltning, kapitalmarkedstjenester og betalingsløsninger, der blev understøttet af bedre makroøkonomiske udsigter.

Afkast Første kvartal Andet kvartal Tredje kvartal Fjerde kvartal 2024
Ligevægtet verdensindeks 7,57% 1,17% 5,90% 2,51% 15,79%
Dow Jones Sustainability 9,01% 5,48% 2,12% 2,92% 18,82%
USA (S&P 500) 13,37% 5,40% 1,74% 10,40% 33,69%
Europa (STOXX 600) 7,91% 1,79% 2,64% -2,16% 9,67%
Japan (Nikkei 225) 15,26% -6,99% 4,14% 0,44% 15,74%
Kina (CSI 300) 3,40% -0,37% 17,26% 1,85% 23,03%
Danmark (OMX C25) 7,80% 0,68% 0,23% -7,27% -0,38%
SDG Invest 10,66% 6,10% 0,67% -1,00% 14,56%

2024 var generelt et positivt år for aktiemarkederne, men med markante regionale forskelle.

DK (OMX C25): Det danske aktiemarked havde et udfordrende år med et negativt afkast på -0,38%, primært på grund af svag performance blandt de store selskaber i C25-indekset, herunder Vestas, Mærsk og Novo Nordisk.

US (S&P 500): I modsætning hertil oplevede de amerikanske aktier et exceptionelt år med et afkast på 33,69%, drevet af stærk performance i teknologi- og banksektoren. Faldende inflation og optimisme omkring rentesituationen bidrog til væksten, selvom usikkerheder om økonomisk vækst og potentielle handelsbarrierer begrænsede potentialet.

Japan (NIKKEU 225): Det japanske Nikkei-indeks leverede et solidt afkast på 15,74%, understøttet af en svag yen, der gav eksportfordele, og erhvervsfremmende reformer, som styrkede virksomhedernes konkurrenceevne.

Kina (CSI 300): I Kina sluttede aktiemarkedet året med et imponerende afkast på 23,03%. Det kinesiske aktieindeks havde et udfordrende 2024 og lå i minus indtil den 23. september. Herefter førte økonomiske stimulanser til en markant vending, som overvandt både volatilitet og bekymringer om handelsrestriktioner.

Ligevægtet Verdensindeks: Det ligevægtede indeks præsterede også stærkt med et afkast på 15,79%, hvilket afspejlede en bredt baseret vækst på tværs af markeder.

Samlet set var 2024 præget af fremgang på de fleste markeder, med USA og Asien som de klare højdepunkter, mens Europa og Danmark havde sværere betingelser.

Status på SDGs aktieportefølje: Fortsat stærke resultater

SDG Invest har leveret et attraktivt afkast i 2024 på 14,56%. Vores stålsatte kvalitetsfokus, hvor indtjeningsstyrke og finansiel robusthed går hånd i hånd, har sikret, at vores portefølje er mere markant eksponeret mod faktorerne kvalitet og vækst sammenlignet med verdensmarkedet. Dette betyder, at vores portefølje består af selskaber, der både har dokumenteret evne til at vokse og opererer med en lav risikoprofil.

I det lys er vi meget tilfredse med det resultat, vores portefølje har opnået i det forgangne år, da det er skabt med fokus på kontrolleret risiko og en velafbalanceret spredning, hvilket tydeligt demonstrerer styrken i vores investeringsstrategi, der har sikret attraktive afkast gennem hele 2024.

SDG Invest: Teknologi, finans og industri

Årets stærke afkast i SDG Invest blev primært drevet af tre nøglesektorer:

Teknologi: Teknologisektoren oplevede betydelig vækst, drevet af stigende efterspørgsel efter cloud-løsninger, kunstig intelligens (AI) og avancerede netværksløsninger.

Industrielle sektor udmærkede sig ved at drage fordel af en global genopretning i forsyningskæderne samt øgede investeringer i infrastrukturprojekter. Disse forhold har skabt en højere efterspørgsel på industrielle produkter og tjenester.

Finansielle tjenester: Finanssektoren udviste stærk performance, særligt inden for kapitalforvaltning, kapitalmarkedstjenester og betalingsløsninger, der blev understøttet af bedre makroøkonomiske udsigter.

2024 har været et stærkt aktieår, drevet af blandt andet tre centrale faktorer: vækst, inflation og især renter.

Efter kraftige inflationsstigninger i 2021 og 2022 hævede centralbanker verden over renterne markant i 2022 og 2023 for at bekæmpe inflationen. Høj inflation risikerer at skabe en løn-pris-spiral, hvor stigende lønninger fører til yderligere prisstigninger. Rentehævninger mindskede efterspørgslen og dæmpede prispresset, hvilket var afgørende for at sikre, at inflationen blev opfattet som midlertidig. Strategien virkede, og fra november 2022 begyndte inflationen at falde. Ved indgangen til 2024 var inflationen reduceret til omkring 3% i både Europa og USA.

Efter at have fået inflationen under kontrol, skiftede fokus hurtigt til spørgsmålet om, hvorvidt de høje renter ville føre til en blød landing for økonomien eller en dybere recession. I midten af året begyndte centralbankerne at sænke renterne for at understøtte økonomien. ECB tog første skridt med en nedsættelse på 0,25% i juni, mens FED fulgte op med en reduktion på 0,5% i september. Samlet blev renterne sænket med 1% i både Europa og USA i løbet af året. Centralbankerne understreger fortsat, at fremtidige beslutninger vil være datadrevne.

Indtil videre ser det ud til, at centralbankerne har fundet en balance mellem at kontrollere inflationen og undgå en recession. USA har været den store positive overraskelse med stærk vækst, mens Europa halter bagefter, men viser tegn på stabilisering. Med aftagende inflation og rentefald blev rammerne for aktiemarkederne optimale i anden halvdel af 2024. De to vigtigste parametre – vækst og rente – udviklede sig positivt, selvom der stadig er betydelige regionale forskelle i den økonomiske udvikling.

Tech-giganterne driver afkastet – men skaber koncentrationsrisici

Gennem 2024 har få tech-giganter, kendt som “Magnificent 7” (Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Nvidia, Tesla og Meta), været afgørende for afkastet på de globale aktiemarkeder, især det amerikanske S&P 500. Disse selskaber har leveret imponerende resultater og drevet markante stigninger i indeksværdierne.

Men succesen har også afsløret en betydelig koncentrationsrisiko (læs mere på side X). Det amerikanske S&P 500-indeks er i stigende grad sårbart over for sektorspecifikke udfordringer som ændret regulering eller svækkede vækstudsigter.

Samtidig præges AI-sektoren, hvor flere af disse tech-giganter opererer, af ekstreme værdiansættelser. Dette skaber potentielle langsigtede udfordringer, hvis væksten ikke indfrier de høje forventninger.

Markedet under Trumps skygge

Fjerde kvartal 2024 blev især præget af Donald Trumps tilbagevenden som USA’s præsident. Hans valgsejr den 5. november flyttede milliarder af dollars på markederne og satte retningen for flere sektorer.

Nogle brancher oplevede kraftig medvind. Teknologiaktier ledte an, hvor Tesla steg med 71% siden valget, og Bitcoin nåede nye rekorder med 106.000 USD ved årets udgang. Især teknologiaktier, olieindustrien og mindre amerikanske virksomheder profiterede i kølvandet på Trumps “Make America Great Again”-fortælling.

Men ikke alle sektorer nød godt af udviklingen. Trumps politik kan skabe udfordringer for Europas økonomi og den grønne omstilling. Europa står over for en potentiel recession, mens politisk uro i Tyskland og Frankrig samt dalende tysk konkurrencekraft over for Kina forstærker presset. Samtidig truer højere toldsatser fra USA og manglende digital fremdrift med at hæmme EU’s udvikling. Trumps fokus på olieboringer og reduceret støtte til vedvarende energi skaber også modvind for den grønne omstilling. Frygten for øget inflation kan tvinge FED til at afstå fra yderligere rentesænkninger, hvilket kan hæmme finansieringen af kapitaltunge grønne projekter.

Det er også i lyset af denne udvikling, at man skal forstå de divergerende tendenser på det amerikanske og europæiske aktiemarked i fjerde kvartal 2024.

Geopolitikkens rolle – en baggrundsgyser

De geopolitiske spændinger har til tider skabt en gyserlignende stemning, hvor konflikter som Rusland-Ukraine, Israel-Hamas og den bredere involvering af Iran og Hizbollah har skabt uro, særligt under episoder med militære optrapninger. Samtidig har spændinger mellem USA og Kina, særligt med fokus på Taiwan og teknologi, tilføjet yderligere pres på markederne.

Men på trods af det, har de geopolitiske udfordringer i 2024 spillet en sekundær rolle i forhold til markedsudviklingen, hvor tech, vækst, rentepolitik og politiske rystelser skabt af Donald Trump har været de primære drivkræfter. Selvom geopolitiske spændinger har skabt uro og sektorafhængige udsving, har de i det store billede været mere “støj” end en dominerende faktor.

Forventninger fremadrettet

Valget af Trump markerer en ændring i de globale handelsvilkår. Øgede toldsatser kan dæmpe væksten, men skattelettelser og investeringer i USA kan afbøde noget af effekten.

2025 tegner til at blive et stærkt investeringsår, men risici som inflation, stigende renter og en mulig aktieboble skabt af overoptimisme omkring det nye amerikanske lederskab bør tages i betragtning. Geopolitiske spændinger kan yderligere påvirke økonomisk stabilitet og markederne.

Hos SDG Invest er vi forsigtigt optimistiske. Nye dagsordener medfører både udfordringer og muligheder. Vi fastholder vores fokus på kvalitetsselskaber med stærke ledelser, der over tid har bevist deres værd. Vi anbefaler altid en langsigtet tilgang med solid risikospredning og balanceret vægtning af aktiver.

Selvom amerikanske aktier i øjeblikket fremstår attraktive, afspejler aktiekurserne og den nylige dollarstigning på 6% allerede denne fordel. Det er vigtigt at huske, at enhver fordel kommer med en tilsvarende risiko.

Resultaterne fra den seneste regnskabssæson viser, at selskaberne i SDG Invest aktieporteføljer igen har leveret højere vækst i omsætning og indtjening end de generelle europæiske og amerikanske markeder. Dette understøtter vores strategi om at investere i kvalitetsaktier, der kontinuerligt skaber værdi. Denne vedvarende værdiskabelse er kernen i SDG Invests tilgang og beviser, at vores metode til aktieudvælgelse skaber robuste porteføljer, der giver langsigtet værdi for vores investorer.

Afkast Omsætningsvækst Indtjeningsvækst
USA (S&P500) 5,22% 8,52%
Europa (STOXX600) -0,52% -0,72%
SDG Invest Bæredygtige Aktier 9,61% 19,25%

Vi vil så gerne fortælle mere

Hvis du vil høre mere om SDG Invest bæredygtige investeringer på de globale markeder, kan du udfylde formularen her, og så kontakter vi dig.

Disclaimer: Dette materiale er udarbejdet af SDG Invest, og skal af læseren ikke ses som en opfordring eller anbefaling til at købe eller sælge de omtalte værdipapirer. Oplysningerne må ikke opfattes som anbefalinger eller rådgivning, og SDG Invest kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af læserens dispositioner på baggrund af de oplysninger, der fremgår af materialet. SDG Invest vil bestræbe sig på, at oplysningerne i materialet er korrekte, men kan ikke garantere dette, og SDG Invest påtager sig intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Læseren skal være opmærksom på, at investeringer kan være forbundet med risiko for tab, og at de historiske afkast ikke er en garanti for, at dette afkast og kursudvikling kan realiseres i fremtiden. For yderligere information kan du altid kontakte en af vores rådgivere på info@sdginvest.dk.

Vi vil så gerne høre fra dig

Har du spørgsmål til SDG Invests investeringer, ris eller ros, så hører vi altid gerne fra dig. Kontakt os endelig for at høre nærmere om vores investeringsunivers, eller hvis du har andet på hjerte.

Formular på nyheder