Investorer opfordrer regeringer til handling: Klimakrisen kræver ambitiøse tiltag

Sammen med 650 andre investorer med en samlet formueforvaltning på over $33 milliarder USD har vi sendt en fælles opfordring til verdens regeringer om at intensivere indsatsen mod klimaforandringer. Sammen med investorer verden over arbejder vi målrettet på at omstille vores porteføljer mod netto-nul emissioner,  men en succesfuld grøn omstilling kræver også robuste politiske og økonomiske rammer.

Klimakrisen og COP 28

Ved COP 28-konferencen blev det tydeligt, at den globale indsats for at begrænse temperaturstigningen til 1,5°C hænger i en tynd tråd. Konferencen markerede dog et vigtigt skridt fremad med enighed blandt næsten 200 lande om delmålene, at tredoble kapaciteten for vedvarende energi inden 2030 og at fordoble energieffektiviteten globalt i samme periode. Disse mål skal sætte tempoet for den nødvendige omstilling, men deres succes afhænger af betydelige finansielle og politiske forpligtelser fra verdens regeringer og den private sektor.

Et centralt fokuspunkt på COP 29 bliver finansieringen af vækstøkonomier og udviklingslande (emerging markets og developing economies (EMDE)). Her vil der blive arbejdet på at udvikle et nyt kollektivt og kvantificeret mål (NCQG) for klimafinansiering, der kan adressere de særlige behov i udviklingslande. Dette mål vil være afgørende for at sikre en mere retfærdig fordeling af ressourcer og for at bringe den grønne omstilling til de dele af verden, der i øjeblikket er mest underfinansierede.

Investeringer er utilstrækkelige

Selvom investeringer i grøn energi er steget med 40 % siden 2020 til $1,8 milliarder i 2023, er det kun en brøkdel af de $4,8 milliarder, der årligt er nødvendige for at nå netto-nul mål inden 2050. For at sikre, at verden når netto-nul emissioner inden 2050, vurderer eksperter, at der er behov for 4,8 milliarder dollars årligt inden 2030. Denne enorme forskel udgør en alvorlig udfordring for den globale klimaindsats.

Problemet er særligt markant i EMDE’er, der lider under systematisk underfinansiering. Udviklingslande og vækstøkonomier står særligt over for alvorlig underfinansiering. Mens rige lande og Kina modtager størstedelen af investeringerne i grøn energi, mangler mange EMDE’er de nødvendige ressourcer og teknologier til at gennemføre den grønne omstilling. Dette finansielle underskud forværrer den globale ulighed og sætter nogle af de mest sårbare regioner i verden i større risiko for klimakatastrofer

Den nuværende situation er præget af en klimakrise, der udvikler sig hurtigere end mange tidligere prognoser havde forudset. Ifølge COP 28 konferencens rapporter fortsætter den globale gennemsnitstemperatur med at stige som følge af menneskeskabte drivhusgasudledninger, og de nødvendige reduktioner for at begrænse temperaturstigningen til 1,5°C er langt fra opnået. FN’s Global Stocktake fremhæver, at de nuværende forpligtelser og nationale mål (Nationally Determined Contributions, NDC’er) ikke er tilstrækkelige til at vende udviklingen, hvilket stiller verden over for øgede risici for ekstremt vejr, havstigninger og tab af biodiversitet.

Fem anbefalinger til regeringer for at fremskynde den grønne omstilling

Den globale klimakrise kræver akut handling, og investorer med betydelige kapitalressourcer er klar til at bidrage til løsningerne. Men for at skabe de rette betingelser for investeringer i den grønne omstilling har investorerne fremlagt fem konkrete krav til regeringer verden over. Disse anbefalinger sigter mod at fremme en bæredygtig, klimavenlig fremtid og sikre, at den globale økonomi bevæger sig mod netto-nul-udledninger inden 2050.

Først og fremmest, understreges det, at klare politiske signaler er nødvendige for at mobilisere privat kapital. Regeringer bør tilpasse deres nationale klimamål til Paris-aftalens ambition om at begrænse den globale opvarmning til 1,5°C. Dette inkluderer en langsigtet strategi for CO2-prissætning, der gradvist stiger, samt økonomiske incitamenter som subsidier og garantier til at fremme udviklingen af klimavenlige teknologier. Disse tiltag vil skabe forudsigelige rammer, der gør det mere attraktivt at investere i grønne løsninger.

Dernæst, skal de sektorer, der står for de største udledninger, energi, transport og industri, reformeres for at reducere deres klimaaftryk. Investorerne opfordrer til massiv opskalering af vedvarende energikilder som sol og vind, forbedring af energieffektiviteten og en gradvis udfasning af fossile brændstoffer. Fjernelse af subsidier til kul, olie og gas og erstatning med støtte til grøn energi er afgørende for at drive omstillingen. Samtidig skal elnettet opgraderes, og der skal indføres strammere standarder for energieffektivitet på tværs af sektorer.

Derudover er klimakrisen tæt forbundet med tabet af biodiversitet og forringelse af naturressourcer. Regeringer opfordres til at stoppe skovrydning og investere i naturbaserede løsninger, der kan absorbere CO2 og forbedre økosystemernes sundhed. Vandmangel og forurening skal også håndteres gennem bæredygtige løsninger. Samtidig skal landene udvikle nationale biodiversitetsstrategier og fremme projekter, der beskytter og genopretter naturen, hvilket også vil have positive afledte effekter på klimaet.

Gennemsigtighed er afgørende for at sikre, at klimamålene bliver realiseret. Investorer kræver, at virksomheder – både offentlige og private – skal offentliggøre verificerbare netto-nul planer. Disse planer skal være baseret på videnskabelige standarder og indeholde detaljer om udledninger fra alle dele af værdikæden (Scope 1, 2 og 3). Klimarisici skal integreres i finansielle rapporter og vurderes i overensstemmelse med internationale standarder for at sikre ansvarlighed og troværdighed.

Slutteligt, står voksende økonomier og udviklingslande over for betydelige udfordringer med at tiltrække midler til den grønne omstilling. Investorer opfordrer regeringer og internationale organisationer til at udvikle innovative finansielle mekanismer, der reducerer risici og stimulerer privat kapital. Dette kan omfatte garantier, forsikringsordninger og blended finance-løsninger. Samtidig bør der investeres i teknologioverførsel og kapacitetsopbygning for at hjælpe udviklingslande med at implementere bæredygtige løsninger. Internationale partnerskaber som Just Energy Transition Partnerships kan spille en central rolle i at mobilisere ressourcer til disse lande

Disse fem anbefalinger repræsenterer en omfattende strategi for at fremskynde den grønne omstilling. Ved at handle hurtigt og implementere klare, langsigtede politikker kan regeringer skabe de rette betingelser for at mobilisere de enorme private investeringer, der kræves. Klimakrisen er en global udfordring, der kun kan løses gennem samarbejde mellem offentlige og private aktører. Investorerne er klar til at tage ansvar, men regeringerne skal lede vejen med ambitiøse mål og konkrete handlinger, der sikrer en retfærdig og bæredygtig fremtid.

En helhedsorienteret indsats er nødvendig

Vi opfordrer derfor til en helhedsorienteret tilgang, hvor regeringer, virksomheder og civilsamfundet arbejder sammen om at fremme en retfærdig, bæredygtig og effektiv overgang til netto-nul. Offentligt-private partnerskaber, innovative finansieringsmetoder og omfattende sektorreformer er nødvendige for at imødekomme stigende energibehov og sikre global modstandskraft over for klimaforandringer.

Den grønne omstilling er ikke kun en nødvendighed, men også en mulighed for økonomisk vækst og global velstand, hvis de rigtige beslutninger træffes i dag. Verdens øjne hviler nu på de kommende klimakonferencer, hvor finansiering til udviklingslande og mere ambitiøse nationale mål forventes at blive hovedtemaer.

Vi vil så gerne fortælle mere

Hvis du vil høre mere om SDG Invest bæredygtige investeringer på de globale markeder, kan du udfylde formularen her, og så kontakter vi dig.

Disclaimer: Dette materiale er udarbejdet af SDG Invest, og skal af læseren ikke ses som en opfordring eller anbefaling til at købe eller sælge de omtalte værdipapirer. Oplysningerne må ikke opfattes som anbefalinger eller rådgivning, og SDG Invest kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af læserens dispositioner på baggrund af de oplysninger, der fremgår af materialet. SDG Invest vil bestræbe sig på, at oplysningerne i materialet er korrekte, men kan ikke garantere dette, og SDG Invest påtager sig intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Læseren skal være opmærksom på, at investeringer kan være forbundet med risiko for tab, og at de historiske afkast ikke er en garanti for, at dette afkast og kursudvikling kan realiseres i fremtiden. For yderligere information kan du altid kontakte en af vores rådgivere på info@sdginvest.dk.

Vi vil så gerne høre fra dig

Har du spørgsmål til SDG Invests investeringer, ris eller ros, så hører vi altid gerne fra dig. Kontakt os endelig for at høre nærmere om vores investeringsunivers, eller hvis du har andet på hjerte.

Formular på nyheder